Kanelbullen


Kanelbullen introducerades i Sverige på 1920-talet, då tillgången på ingredienser ökade efter andra världskriget.

De huvudsakliga ingredienserna är vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör eller margarin, ofta kryddat med kardemumma.

Fyllningen görs av smör eller margarin, socker, kryddor, frukter, kanel osv. Man brukar pensla dem med ägg och strö över socker. Den vanligaste formen i Sverige är rund kanelsnäcka, men det finns en del olika varianter. Storleken kan också skifta. I Finland kan den så kallade Korvapuusti vara upp emot 20 centimeter i diameter.

Den är besläktad med den så kallade honungsbullen från sydöstra USA.

1999 introducerades den 4 oktober som kanelbullens dag. Den 4 oktober är dessutom internationella barndagen och blir på så sätt en omtankens dag. Grundare var Kaeth Gardestedt som då var projektansvarig för Hembakningsrådet (sponsrade av Dansukker och Dr. Oetkers).

2 kommentarer

Filed under Bakverk, Matsaker

2 responses to “Kanelbullen

  1. Johnny

    Hmm? ”…ofta kryddat med kardemumma.” I kanelbullar???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s