Stabiliseringsmedel: Sorbitol (E420)


Sorbitol, även känt som glusitol eller sorbitolsirap, är en sockeralkohol och humektant som finns i vissa bär (bland annat rönnbär, rönnsläktet sorbus) och frukter. Den bildas även i små mängder i människokroppen. Sötman är ungefär hälften av sockrets. Den utvinns genom en reduktion av glukos och att man ändrar aldehydgruppen till en hydroxylgrupp.

Framställning

Sorbitol bildas av glukos genom hydrogenering.

Användning

Sötningsmedel

Sorbitol är ett sockersubstitut, ett sötningsmedel. Den kan ibland listas som en inaktiv ingrediens i viss mat och vissa produkter. Sorbitol är ett näringssötningsmedel eftersom det ger kostenergi: 2,6 kilokalorier (11 kilojoule) per gram mot i medeltal 4 kilokalorier (17 kilojoule) för kolhydrater. Det används ofta i dietmat (inklusive lightdrycker och glass), karameller, hostmedicin och sockerfria tuggummin.

Laxerande

Sorbitol kan också användas som ett ickestimulerande laxermedel via oral suspension eller lavemang. Det fungerar genom att det drar in vatten i tjocktarmen och på så sätt stimulerar tarmfunktionen. Sorbitol har ansetts som säkert för äldre, även om man inte bör använda det utan att först ha konsulterat läkare.

Inom medicinen

Sorbitol används i bakteriekulturmedium för att skilja patogenen Escherichia col 0154:H7 från de flesta andra strängar av E. coli eftersom den vanligtvis inte är kapabel att jäsa sorbitol, men det kan 93% av alla kända E. coli-strängar.

Sorbitol kombinerat med kayexalate (natriumpolystyrensulfonaten) hjälper kroppen att göra sig av med överskott av kaliumjoner i hyperkalemiskt tillstånd. Kayexalatet byter ut natriumjoner mot kaliumjoner i tarmen, medan sorbitol bidrar till att eliminera det.

Hälso- och sjukvård, livsmedel och kosmetika

Sorbitol används ofta i modern kosmetika som ett fuktighetsbevarande medel, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel. Det används ofta i munvatten och tandkräm. Vissa transparanta geler kan bara göras med sorbitol eftersom det har ett brytningsindex som är tillräckligt högt för transparanta formler.

Sorbitol används som en frysskyddsmedeltillsats (blandat med sackaros och natriumpolyfosfater) vid framställning av surimi, en mycket raffinerad fiskpasta som ofta tillverkas av kummel eller alaska pollock (Theragra chalcogramma), som används till exempelvis crabsticks. Den används också som fuktighetsbevarande medel i vissa cigaretter.

Sorbitol används ibland som sötningsmedel och fuktighetsbevarande medel i kakor och andra livsmedel som inte är märkta som lightprodukter.

Medicinsk betydelse

Även i avsaknad av sorbitol i kosten, tillverkar cellerna visst sorbitol naturligt.

Aldosreduktas är det ett enzym i sorbitol-aldosreduktasvägen som ansvarar för reduktionen av glukos till sorbitol, samt reduktionen av galaktos till galaktitol. För mycket sorbitol fångat i retinalcellerna, cellerna i ögats lins, och Schwanncellerna, som bildar myelin i de perifera nerverna, kan skada dem, vilket leder till retinoapti, katarakter respektive perifer neuropati. Aldosreduktashämmare, ämnen som hindrar eller bromsar aldosreduktas, undersöks för närvarade som ett sätt att förhindra eller sakta ner dessa komplikationer, vilka ofta förekommer där man fastställt långt gången hyperglykemi som en följd av dåligt kontrollerad diabetes. Man tror att dessa medel kan bidra till att förhindra ansamling av intercellulär sorbitol som leder till cellskador hos diabetiker.

Man vet inte riktigt varför aldosreduktas konverterar glukos till sorbitol. Det man vet är att för diabetiker är omvandlingen mångdubblad. Faran består i att sorbitolet snabbt lämnar cellerna och inte används av kroppen, utan ackumuleras och drar till sig vatten. Det får cellerna att svälla, vilket kan resultera i skador på nerver, ögon, njurar, blodkärl och även att katarakter utvecklas.

När det gäller diabetes har den medicinska forskningen fram till nu fokuserat på mer och mer exakta metoder för att kontrollera blodglukosnivåerna som ett sätt för att avvärja långtgående komplikationer. Vissa framsteg har gjorts och nya högteknologiska metoder för att föra in insulin i kroppen kanske kan åstadkomma det. Men diabetiker har fortfarande oundvikligt stora förändringar i blodglukosnivåerna och mediciner som reducerar sorbitolnivåerna genom att bromsa adlosreduktasenzymet betraktas som ett enklare och effektivare sätt att nå samma resultat.

Farorna med överdriven sorbitolackumulation verkar klara. Blindhet och amputationer är inte ovanliga. Ingen nerv i kroppen är undantagen och resultaten är ofta tragiska. Skadorna visar sig till en början som en stickande, kittlande känsla i händer och fötter och kan utvecklas till domningar. Diabetiker kan skada sig allvarligt utan att känna något.

En obesvarad fråga är om diabetiker bör undvika sorbitol.

En försiktig diabetiker undviker ämnet och alla alternativa ämnen. Många diabetiker upplever en ökning av blodsocker nivåerna när de utsätts för ämnen som sorbitol.

Negativa medicinska effekter

Sorbitol kan förvärra den tarmsjukdom som kallas irritabel tarm (IBS eller Irritable Bowel Syndrome, egentligen en symptomgrupp) och likande mag-tarmbesvär, vilket resulterar i svåra magsmärtor för de drabbade, även då bara små mängder förtärt, eftersom sorbitol agerar som ett subtrat för jäsning av bakterier.

Överdos

Intag av stora mängder sorbitol kan leda till magsmärtor, gas och lätt till svår diarré. Sorbitolintag på 20 gram per dag i form av sockerfritt tuggummi har lett till svår diarré och oavsiktlig viktminskning på grund av att sorbitol startar den så kallade osmotiska tarmrensningen.

Sorbitol är en polyalkohol som varken smälts eller absorberas av tunntarmen. Det passerar till tjocktarmen där det är pådrivande i den osmotiska tarmrensningen. Det innebär att sorbitolet passerar genom slemhinnan i tarmen och får vätska (mestadels vatten) att passera i motsatt riktning via osmos. Avföringen blir vattnig och kan leda till uttorkning och med tiden till andra konsekvenser, som felaktig upptagning av näringsämnen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kemi, Matsaker, Stabiliseringsmedel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s