Stabiliseringsmedel: Polyoxietylenstearat (E431)


Polyoxietylenstearat är ett syntetiskt stabiliserings- och emulgeringsmedel som är förbjudet i Australien och i USA sedan 1952. Icke godkänt i Sverige före inträdet i EU. Ämnet framställs genom en reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur, exempelvis gris. Säljs under bland annat namnet Pegosperse. Det tillhör gruppen polysorbater.

Ämnet används i vin, diverse hushållsprodukter, som exempelvis glass, bröd, bullar och munkar, kosmetika, geler, textilier, polish och papper. Används som skadedjursbekämpningsmedel mot exempelvis plattmaskar och rundmaskar.

Det finns en uppenbar cancerrisk eftersom ämnet visat sig cancerframkallande i djurförsök, där möss fått hudcancer efter applikation på huden. Kan innehålla ohälsosamma biprodukter.

Det finns två huvudsakliga metoder för att tillverka detta ämne. I metoden som kallas ”Repco” och ”sta-Soft” esterifieras polyetylenglykolet med hjälp av kommersiell stearinsyra. ”Myrj 45”, å sin sida, framställs genom att åtta mol etylendioxid reagerar med en mol kommersiell stearinsyra.

Därför är Myrj 45 delvis en ester bestående av kommersiell stearinsyra och blandade polyoxyetylendioler, och innehåller ungefär 44% fettsyror och 53,2% oxyetylen. När estern förtvålas med alkali eller enzymatisk hydrolys med lipas, konverteras den till den ursprungliga stearinsyran och en blandning av polyoxyetylendioler. Myrj 45 är ett vitt, mjukt, vaxliknande eller degigt fast ämne var smältpunkt ligger inom 25-29 grader C; det är olösligt i vatten men kan röras ut, och i praktiken blandas den ut med margarin-liknande produkter eller andra ingredienser, eller läggs till separat.

Variationer i individers kost gör att det är omöjligt att rätt förutsäga den kvantitet av polyoxyetylenstearat som kan konsumeras av någon enskild person. Men det är dock möjligt att beräkna medelkonsumtionen per capita och en individs största förutsebara dagliga konsumtion.

Myrj 45 används i huvudsak i bakprodukter, som bröd, bullar och munkar. Man kan också förvänta sig polyoxyetylenstearat-liknande emulsifierare i glass och liknande.

Orsaken till att man lät förbjuda ämnet i USA på 50-talet förklarades i en rapport som publicerades 1953: ”Inga nya mattillsatser bör introduceras för mänsklig konsumtion eller fortsatt användande i kosten så länge som rimligt tvivel finns rörande dess säkerhet. De möjliga toxikologiska farorna med att blanda polyoxyetylenstearater i mat i teknologiskt önskvärda kvantiteter är kanske inte stora. Men ändå indikerar de experimentella studierna av polyoxyetylenstearats biologiska uppförande att det finns möjlighet till oönskade reaktioner. Denna möjlighet uppväger de argument som stödjer dess användande. I ljuset av ovanstående betänkande kan denna kommitté bara dra slutsatsen att tillgängliga data inte visar att polyoxyetylenstearater är säkra att användas i mat i enlighet med alla konsumtionsmönster och för alla segment av befolkningen.” (Food Protection Committe of the Food and Nutrition Board, The Safety of Polyoxyethylene Stearates for Use as Intentional Additives in Foods, 1953)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kemi, Matsaker, Stabiliseringsmedel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s