Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonolaurat (E432)


Polyoxietylensorbitanmonolaurat (Tween 20) framställs syntetiskt genom en reaktion mellan etylenoxid och laurinsyra. Det tillhör gruppen polysorbater och är ett derivat av sorbitanmonolaurat.

Fettsyror isoleras och förestras med sorbitolsyra till nya fetter, ”fettsyreestrar av polyoxyetylensorbitan”. Det finns flera. Det är en klar gul till gulbrun oljelik vätska med svag lukt och bitter smak och hör till de nonjonaktiva tensiderna.

Mättade fettsyran laurinsyra ger ett laurat. Laurinsyra är huvudingrediens i kokosnötsolja och palmkärnolja. Det förekommer också i mänsklig mjölk (6,2% av det totala fettet), komjölk (2,9%), och getmjölk (3,1%).

Polysorbater är syntetiska emulgeringsmedel/stabiliseringsmedel som kan innehålla skadliga och cancerframkallande restsubstanser (etylenoxid, etylenglykol), öka upptaget av lipofila ämnen samt modifiera matspjälkningen av olika ämnen.

Är mycket lättlöslig i vegetabiliska oljor. Vattenlösning 2 % blir svagt sur till neutral (pH 4-8) och skummar vid omskakning. Kan hämma den konserverande effekten av parabener. Är hygroskopisk och måste därför förvaras tättslutet och torrt.

Tweens

Tweens (Polysorbat är ett handelsnamn) dök upp i USA på 50-talet. När kunniga i Sverige skrev om dem i mitten av 50-talet var de fortfarande nya och nästan okända. Idag är de vanliga som emulgeringsmedel i livsmedel och kosmetika och inte att undra på – de löser sig i allt och tål iblandning av allt.

I slutet av 50-talet började tweens komma in i europeiska farmakopéer och fick sin plats i den första nordiska 1964. Några är upptagna i dagens europeiska.

I maten

WHO rekommenderar att man begränsar det dagliga intaget till 10 milligram polyoxyetylensorbitanestrar per kilo kroppsvikt.

Används i glass, godis (till exempel halstabletter där den verkar som surfaktant och även hjälper till att sprida smaken av andra ingredienser), tuggummi, soppor, dieträtter och mjölk- och gräddliknade produkter. Eftersom den är särskilt stabil och relativt ogiftig används den i fläckborttagningsmedel samt i en del mediciner.

Övrigt

Används i laboratorietekniker som kallas immunoassayer, som exempelvis Western blot och Enzymkopplad immunadsorberande analys (ELISA).

Används inom farmakologin som ett hjälpämne som hjälper till att stabilisera emulsioner och suspensioner.

Fileatelister använder det för att ta bort frimärken från kuvert och ta bort skräp från frimärken utan att förstöra själva frimärket.

Annonser

1 kommentar

Filed under Kemi, Matsaker, Stabiliseringsmedel

One response to “Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonolaurat (E432)

  1. Pingback: Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonopalmitat (E434) « Matsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s