Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonopalmitat (E434)


Även känd som polysorbat 40 eller Tween 40. Liknar Tween 20 men framställs av palmitinsyra (hexadekansyra), vilket ger ett palmitat. Det fungerar som stabiliseringmedel och emulgeringsmedel i mat, särskilt fet mat, och i godis.

EU:s livsmedelskommitté har satt högsta acceptabla dagliga intag (ADI) vid 10 mg per kilo kroppsvikt, alltså 700 mg (0,7 gram) för en person på 70 kilo. Etylenoxid som det kan finnas rester av är mycket cancerframkallande.

Man ska vara uppmärksam på att fettsyran är organisk och kan ha animaliskt ursprung, till exempel gris, och det är omöjligt att avgöra källan genom kemiska undersökningar. Den hittas som namnet antyder i palmolja. Smör, ost, mjölk och kött innehåller också palmitinsyra.

Palmitinsyra användes tillsammans med nafta för att tillverka napalm under 2:a världskriget.

Världshälsoorganisationen (WHO) hävdar att det finns övertygande bevis för att intag av palmitinsyra ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. (DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES, WHO Technical Report Series 916, Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, World Health Organization, Geneve, 2003, s. 88 [Table])

Men en annan studie visade att palmitinsyra inte har några hyperkolesterolemiska effekter om linolsyraintaget överskrider 4,5% av energin. Å andra sidan visade det sig att om kost innehåller transfettsyror är hälsoeffekterna negativa, LDL-kolesterolet ökar och HDL-kolesterolet minskar. (French MA, Sundram K, Clandinin MT (2002). ”Cholesterolaemic effect of palmitic acid in relation to other dietary fatty acids”. Asia Pacific journal of clinical nutrition 11 Suppl 7: S401–7. doi:10.1046/j.1440-6047.11.s.7.3.x. PMID 12492626)

1 kommentar

Filed under Kemi, Matsaker, Stabiliseringsmedel

One response to “Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonopalmitat (E434)

  1. Pingback: Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonostearat (E435) « Matsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s