Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonostearat (E435)


Även känd som Tween 60, Polysorbatum 60 eller Polysorbat 60. Precis som Tween 40 framställs den av sorbitan (en form av sorbitol) och etylenoxid. Fettsyran i det här fallet är stearinsyra (monostearat). Det är ett emulsifieringsmedel och stabiliseringsmedel. Notera att stearinsyra kan utvinnas ur många vegetabiliska och animaliska fetter och oljor, men vanligtvis har den ett animaliskt ursprung. Även kakaosmör och sheasmör har ett högt stearinsyrainnehåll.

Tween 60 används i konstgjord grädde, bakverk och frysta desserter. Det fungerar på samma sätt som monoglycerider och diglycerider, men kräver mindre mängder. Tween 60 gör att whitening i kaffe löses upp, håller dillolja lösligt i burkar med dill och ättikslag, hjälper till att hålla bröd mjukt och saftigt och förhindrar att det stelnar med tiden, och hindrar olja från att klumpa sig i den konstgjorda grädden.

Tween 60 används i medicinska produkter, som krämbehandlingar mot akne och utvärtes behandlingar mot munsår. Folk som försöker stimulera hårväxt kan använda den för att bryta upp talg som kan förhindra att det nya håret växer. Tween 60 används också i behandlingar mot vaginal klåda.

Medlemmarna av polysorbatfamiljen hjälper till att kombinera ingredienser som vanligtvis är olösliga. På grund av förekomsten av vatten och olja i kosmetiska produkter används tweens flitigt. De minskar ytspänningen hos krämer och vätskor vilket hjälper emulsifieringsprocessen. Tween 60 används i många produkter, exempelvis schampo, mjukgörande medel, parfymerade pulver, sminkbaser och foundations, brun-utan-sol och anti-agingkrämer.

Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten säger att Tween 60 inte får överstiga 0,61 procent av en degblandning när den används ensam eller i samverkan med Tween 65, och den totala mängden Tweens får inte överskrida 0,66 procent. När det används i konfektyrbeläggning eller kakaoprodukter får det inte överstiga 1 procent av produktens totala vikt.

Tween 60 betraktas generellt som säkert. EU:s livsmedelskommitté har satt högsta acceptabla dagliga intag (ADI) vid 10 milligram per kilo kroppsvikt, alltså 700 milligram (0,7 gram) för en person på 70 kilo. Etylenoxid som det kan finnas rester av, precis som när det gäller alla Tweens, är mycket cancerframkallande.

Annonser

1 kommentar

Filed under Kemi, Matsaker, Stabiliseringsmedel

One response to “Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitanmonostearat (E435)

  1. Pingback: Stabiliseringsmedel: Polyoxietylensorbitantristearat (E436) « Matsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s