Stabiliseringsmedel: Ammoniumfosfatider (E442)


Ett syntetiskt emulgerings- och stabiliseringsmedel som framställs av rapsolja och fosforföreningar. Det är en blandning av ammoniumsalter av fosforylerade glycerider. Används i exempelvis choklad och andra kakaoprodukter, exempelvis chokladglass.

Som emulsifieringsmedel minskar det ytspänningen hos vatten så att man lättare kan kombinera oljor, fetter och vatten, och som stabiliseringsmedel förhindrar det separering. Används på liknande sätt som lecitin (E322). Har ibland funktion som antioxidant.

Vegetarianer bör notera att även om industriell tillverkning baseras på propen eller socker när det gäller en stor andel av glyceridproduktionen, kan det erhållas som en biprodukt av tvåltillverkning av animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor.

1 kommentar

Filed under Kemi, Matsaker, Stabiliseringsmedel

One response to “Stabiliseringsmedel: Ammoniumfosfatider (E442)

  1. Pingback: En introduktion till fosfater som tillsats i mat « Matsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s